Projectverslag 2014-2015

Toch een perspectief voor ‘wegwaaiend zand’

Een projectverslag van het eerste jaar (2014-2015) van het
re-integratieproject voor laagopgeleide jongeren in Burundi.

Jeugdwerkloosheid is een gigantisch probleem in Burundi. Een vakopleiding voor laagopgeleide jongeren, die door de regering werd opgezet, is door een gebrek aan begeleiding goeddeels mislukt.

De kinderen hadden er niets aan en werden als wegwaaiend zand. De Burundische organisatie Akararo is nu een samenwerking aangegaan met de Nederlandse stichting Dusabikane, waarbij jongeren niet alleen praktijkbegeleiding krijgen, maar ook gereedschap om een bestaan op te bouwen als vakman of vakvrouw.

In de eerste acht maanden van het project hebben dertien jongens en zeven meisjes een opleiding gevolgd in vier vakgebieden: timmeren (vier), naaien (zeven), lassen (vier) en metselen (vijf). Maar eerst werden de lokale overheden en leraren in het gebied op de hoogte gebracht van de activiteiten en moesten selectiecriteria worden geformuleerd: welke jongeren komen in aanmerking voor de opleiding? De cursussen moesten worden voorbereid en handboeken voor de leraren gemaakt.

Voor alle jongeren die de opleiding met succes afrondden, werd een set basisgereedschap aangeschaft. Voor alle jongeren probeerde Akararo een stageplaats te krijgen bij werkplaatsen in het gebied en die later om te zetten in een vast dienstverband. De metselkandidaten hadden geluk: zij konden meteen aan de slag bij de bouw van een huis. Het lukte het projectteam niet om voor alle kandidaten werk te vinden. Wel kregen zij kleinere opdrachten, zodat ze toch een proeve van bekwaamheid konden afgeven.

Maar ook de kandidaten die nog geen vast werk hebben, voelen zich veel meer dan voorheen in staat hun levenssituatie te verbeteren. De bewoners van hun dorpen respecteren hen meer omdat zij inzien dat de jongeren nu een vak kunnen uitoefenen en daardoor een bijdrage aan de gemeenschap kunnen leveren.

Er blijven uitdagingen genoeg. Het materiaal voor de cursussen is nog duurder geworden dan het al was door de devaluatie van de nationale munt. Maar er is tevredenheid dat de eerste opleiding goed is afgerond, door leerlingen, leraren en het andere personeel.

Dit is een samenvatting van het Projectverslag Sociaaleconomische Re-integratie van ongeschoolde jeugd, 1 augustus 2014-31 juli 2015. Lees het volledige verslag hier…