Dusabikane gezondheidscentrum

Dusabikane’s nieuwe missie: gezondheidszorg

Kinderen een vak leren, zodat zij een kans krijgen op een nieuwe toekomst, is een levensvoorwaarde voor een nieuwe generatie. Maar wat misschien nog belangrijker is: de gezondheidszorg.

Burundi, het prachtige land dat weer wordt verscheurd door etnisch geweld. Waar opnieuw de samenleving kreunt onder een stervende economie, waar de gezondheidszorg voor de meest kwetsbaren wegzakt, waar vervolgonderwijs onbetaalbaar is geworden. De wereld ziet toe hoe een onschuldige nieuwe generatie opgroeit naar een bestaan zonder enig perspectief.
De stichting Dusabikane en de vereniging Akararo beijveren zich om jongeren een vak te laten leren, zodat ze de mogelijkheid krijgen voor een normaal bestaan.
Maar de toekomst van een land, van een volk, hangt misschien nog meer af van juist de jongste jeugd en van de vrouwen die de kinderen ter wereld brengen. En dan gaat het om met name de sociale zekerheid, goede voeding, gezondheidszorg en basisonderwijs.

onaanvaardbaar risico

Wereldwijd worden kinderen onder vijf jaar en zwangeren aangemerkt als de kwetsbaarste groepen. Opeenvolgende Burundese regeringen hebben hiervoor in het verleden zeer zeker oog gehad en pogingen gedaan om prioriteit te geven aan programma’s daarvoor. Maar er is bitter weinig van overeind gebleven. Voor de kwetsbaarste groepen in de Burundese samenleving is er nauwelijks of geen gezondheidszorg, en als die er is, is die onbetaalbaar. Wie de ziektekostenrekening niet kan voldoen, kan zelfs in de gevangenis belanden. Dusabikane heeft onlangs nog vier mensen die hun dokter niet konden betalen, moeten vrijkopen. Als gevolg daarvan zoeken veel mensen hun heil bij dubieuze methoden, Daardoor neemt de kindersterfte snel toe. In Burundi is zwangerschap een bijna onaanvaardbaar risico geworden.

bevallingsbed burundi
Bevallingsbed in Burundi

Gezondheidszorg

Dusabikane en Akararo willen nu, naast de vakopleidingen, in de gemeente Mbuye de basisgezondheidszorg voor de kinderen onder vijf jaar en voor zwangere vrouwen snel opstarten. Zij willen daarvoor gebruik te maken van het bestaande, maar vrijwel niet meer functionerende, gezondheidscentrum Kivoga. Er is een aanvraag naar Unicef onderweg voor medicamenten en bescheiden medisch instrumentarium, terwijl naar gemotiveerd personeel wordt gezocht. Maar er is meer nodig om het centrum een herstart te geven, zoals:

  • algemene inrichting, waaronder meubilair , bedden, matrassen;
  • een pomp voor goed drinkwater;
  • een reservoir voor de opvang van regenwater.
Dusabikane gezondheidszorg
Vrouwen en kinderen wachtend op medische zorg.

Dusabikane doet een klemmend beroep op sympathisanten om dit humanitaire initiatief tot werkelijkheid te laten worden, waarbij elke euro ter plekke volledig verantwoord wordt besteed. Bescheiden lokale projecten als deze, met uiterst gemotiveerde aansturing vanuit Nederland en met betrouwbare uitvoerders ter plekke, renderen beter dan kolossale showprogramma’s op televisie.
Helpt u ons, voor de kinderen van Burundi, die niet mogen boeten voor hetgeen hun ouders hebben aangericht. Kinderen zijn immers overal eender, al heeft hun wieg of grasmandje op verschillende plekken gestaan. Alstublieft! Laten wij samen delen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.