Dusabikane Waterpomp

Het waterproject: De vrouwen uit Mbuye slaan de handen ineen

Veel jongeren in Mbuye hebben een vakopleiding gekregen. Het dorp heeft eindelijk schoon water. Tijd voor een nieuw project: nu gaat Dusabikane de vrouwen uit het dorp helpen te werken aan hun toekomst.

Het waterproject; een betere toekomst

De vrouwen in Mbuye krijgen hoop op een betere toekomst. Beter nog: ze hebben al een eerste stap op die weg gezet. Dankzij het waterproject, dat de mensen in het dorp aan een betere gezondheid gaat helpen. Want de vrouwen hebben laten zien hoe zij kunnen
samenwerken. Voorzitter Seconde Nahayo van de stichting Dusabikane gaat hen nu stimuleren die samenwerking vorm te geven in een coöperatie, waarmee zij geld kunnen verdienen.

Acht waterputten in Mbuye

Het waterproject is zo goed als afgerond. Vanaf juni zal bij acht putten in Mbuye schoon water beschikbaar zijn. Dankzij geld van de sponsors van Dusabikane heeft Akararo een buis van bijna vijf kilometer lang aangelegd vanaf een bron naar het dorp. Rondom de bron, aan de voet van de heuvel Kivoga, moesten bomen en struikgewas worden geplant om die te beschermen tegen uitdroging. Seconde Nahayo is gaan kijken bij dat werk. Ze was positief verrast. Ze zag tal van vrouwen in de grond graven en met bomen en andere jonge aanplant sjouwen. De stroom water naar het dorp is nu verzekerd, mede dankzij hun inzet.

Meer samenwerking met de vrouwen uit Mbuye

Maar voor Seconde is dit ook het begin van een nieuw project voor Dusabikane. Ze ziet kans de samenwerking van de vrouwen voort te zetten. Het idee is eenvoudig. Twee jaar lang geeft Dusabikane hen ondersteuning. De vrouwen krijgen zaai- en pootgoed, wat kleinvee zoals kippen en geiten, en vooral: ze mogen een stuk grond gebruiken om te bewerken. Zes groepen van 20 à 25 vrouwen worden gevormd. In die zes groepen kunnen ze samen aan het werk. De producten van hun werk. zoals maïs en aardappelen, kunnen ze verkopen. Het is de bedoeling dat ze samen een coöperatie gaan vormen, waar ze het verdiende geld kunnen storten om samen nieuwe aankopen te doen.
Zo’n coöperatie kan leningen afsluiten, zodat de vrouwen nieuwe investeringen kunnen doen.

Samenwerking met Akararo

De 150 vrouwen worden begeleid door Akararo, de organisatie in Burundi die belast is met de uitvoering van de door Dusabikane gegenereerde projecten. Zo zorgt Akararo voor vaste, betrouwbare handelaren die de producten van de vrouwen zullen afnemen. Seconde Nahayo: “We gaan deze vrouwen twee jaar lang ondersteunen. Dan wordt het project geëvalueerd. Ik ben ervan overtuigd dat het een succes zal worden. Ze hebben al laten zien hoe ze kunnen samenwerken. We zijn dankbaar dat we hen kunnen helpen die samenwerking vorm te geven.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.