Kan Bussum de ‘Engel van Mbuye’ helpen?

Op basisschool Kivoga 2 in Mbuye zitten 1108 kinderen, er zijn 27 meesters en juffen, die 12 lokalen tot hun beschikking hebben. Dat is gemiddeld één leerkracht voor 41 kinderen, en per lokaal 92 leerlingen.Voor een Nederlandse school zouden dergelijke cijfers ongelooflijk zijn, maar in het Midden-Afrikaanse land Burundi vinden veel mensen dit heel gewoon. Iedereen is dan ook heel tevreden over de school.

Dat wil zeggen: tot onlangs de vijftig jaar oude school instortte. Gevolg van overstromingen, slechte bouw en slecht onderhoud. De kinderen en hun leerkrachten hebben gelukkig een tijdelijk onderkomen gevonden, maar dat is nauwelijks geschikt voor onderwijs. Een nieuw gebouw is dringend nodig.

De overheid in Burundi is verantwoordelijk voor de bouw van scholen, maar de gemeente Mbuye ligt op het platteland en er is weinig kans dat op korte termijn geld beschikbaar komt voor de herbouw van de school. De meeste inwoners van het arme Burundi zijn katholiek, maar ook de kerk heeft geen geld.

De pastoor van het dorp zag maar één uitweg om zijn school te redden. Hij ging op zoek naar het adres van de Engel van Mbuye. Hij vond haar in Nederland, in Bussum.

Seconde Nahayo

Seconde Nahayo zou nooit op het idee komen om zichzelf de Engel van Mbuye te noemen. Zij ontkwam op het nippertje aan het etnische geweld dat Burundi eind jaren negentig teisterde en dat aan miljoenen mensen het leven kostte. Veel van haar familieleden werden vermoord, onder wie haar twee zussen. Ze nam vijf van hun kinderen in huis om te verzorgen, maar ze moest hen achterlaten toen zij in 1997 moest vluchten om haar eigen leven te redden. Seconde vond een huis en een nieuw leven in Nederland. Sindsdien doet zij wat zij nodig vindt om de kinderen en de vrouwen in Mbuye, haar zwaar getroffen geboortedorp, nieuwe kansen te geven. Ze richtte daartoe de stichting Dusabikane op, een ANBI goedgekeurde organisatie die geld inzamelt voor projecten in het dorp.

De situatie in Burundi is inmiddels redelijk veilig. Sinds 2007 durft Seconde weer af en toe naar haar geboorteland te reizen. Maar de economische situatie in het land is zorgelijk. Seconde probeert juist daarom vrouwen en kinderen in haar dorp te ondersteunen. Zo kon zij jongeren een vakopleiding laten volgen, zorgde ze ervoor dat haar dorp weer water kreeg door oude waterputten te laten opgraven en werden vrouwen in de gelegenheid gesteld coöperatief eigen grond te bewerken en met de opbrengst daarvan een bestaan op te bouwen. Momenteel worden in Mbuye zonnepanelen geplaatst en jongeren opgeleid deze te monteren en te onderhouden.

Bussum voor Mbuye

Hoe kon Seconde nee zeggen op de noodkreet van de dorpspastoor van Mbuye? Haar stichting Dusabikane heeft zelf geen geld voor de opbouw van de school. Zij hoopt daarvoor op steun van de scholen in haar nieuwe woonplaats Bussum. Op de plaatselijke kerken en andere organisaties die haar willen helpen de kinderen, de juffen en de meesters in Mbuye een nieuwe school te bezorgen.

Samen met de pastoor maakte ze een begroting voor een nieuwe school van vier lokalen. Daarvoor is 13.000 euro nodig. Maar eigenlijk hoopt ze op het dubbele, want een school van acht lokalen is toch wel het minste voor ruim 1100 kinderen.

Doneren

Doneren kan door middel van een gift over te maken naar NL71INGB0007032891 t.n.v. Stichting Dusabikane, of door te geven via IDEAL:

Lader Bezig met laden…
EAD logo Duurt het te lang?

Opnieuw laden Laad het document opnieuw
| Open Openen in nieuwe tab

1 gedachte over “Kan Bussum de ‘Engel van Mbuye’ helpen?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.