Bananenwijn uit Mbuye valt goed in de smaak

Als het aan Dusabikane ligt, wordt straks in heel Burundi Agateka wijn gedronken. Bananenwijn, afkomstig uit Mbuye, het gebied waar Seconde Nahayo met haar stichting Dusabikane werkzaam is.
De productie van deze wijn is de nieuwste activiteit van Dusabikane. Er is een aparte coöperatie voor opgericht, want bij de bestaande landbouwcoöperatie in Mbuye was noch het geld noch de technische kennis voorhanden om de wijn te kunnen produceren. Het geld is nog steeds een probleem, maar het personeel heeft inmiddels een opleiding gehad en de bescheiden start van de productie heeft al één ding duidelijk gemaakt: de bananenwijn valt goed in de smaak bij de consumenten. Er zijn inmiddels twee productiecycli afgerond, en volgens de eindrapportage van het project voor zelfredzaamheid van vrouwen in Mbuye kan de productie winstgevend worden.
Voor die zelfredzaamheid van vrouwen is enkele jaren geleden de coöperatie Dushirehamwe opgericht, waarin 142 vrouwen uit Mbuye deelnemen. De vrouwen verbouwen maïs en zorgen voor de verkoop van het maïsmeel en andere levensmiddelen in de winkel die zij hebben geopend en die zij zelf runnen. Het meel wordt verkocht in zakken met het logo van de coöperatie om de naamsbekendheid te vergroten; de verkoop van maïs en maïsmeel loopt goed. Volgens het rapport zijn de klanten zeer te spreken over de kwaliteit van het maïsmeel en het is dan ook het meest verkochte product in de winkel. Daarnaast zijn de vrouwen begonnen met het fokken van varkens en met het ontwikkelen van de bananenwijn, waarvoor naderhand een aparte coöperatie is opgericht: ‘Iteka rya Mbuye’.
Bananenwijn is van zichzelf niet langer dan een paar weken houdbaar. Dankzij de in Mbyue gebruikte technieken blijft de handmatig geproduceerde Agateka wijn tot wel een jaar goed. Maar voor deze conserveringstechniek is suiker nodig, die in het buitenland moet worden gekocht, aangezien Burundi zelf niet voldoende suiker produceert. Het land beschikt hiervoor echter over onvoldoende valuta, vooral doordat veel suiker wordt opgekocht door corrupte lieden die ermee speculeren. Corruptie komt in Burundi voor tot in hoge regeringskringen en is haast niet uit te roeien.
De verkoop van de bananenwijn gebeurt nu in plastic flessen. Het bottelen in glazen flessen is duurder, maar beter voor de houdbaarheid van de wijn en dus ook van belang om distributie in het hele land mogelijk te maken. Dusabikane hoopt op donaties om dit mogelijk te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.