Dusabikane Timmerman

Timmerman

De ouders van Isaïe Nshimirimana (16) zijn arm en hebben maar een klein stukje grond om te bewerken. Na de basisschool zat Isaïe thuis en was hij afhankelijk van zijn ouders. Tot hij mocht meedoen aan de cursus voor timmerman van de stichting Dusabikane.

Het verhaal van Isaïe

‘Ik ben best tevreden. Sinds ik de timmercursus van Dusabikane met succes heb afgerond, kan ik in mijn eigen levensonderhoud voorzien. Ik heb inmiddels twee tafels, vier banken en twee deuren gemaakt, en al dat materieel is verkocht.

Toch zou ik meer willen en kunnen maken, maar ik heb nog geen eigen gereedschap, laat staan een eigen werkplaats. Gelukkig kan ik zolang in de werkplaats van een ander werken, maar ik blijf hopen dat ik er straks zelf een van mezelf kan hebben.

Ik werk samen met andere timmerlieden. Zij kunnen me helpen bij bepaalde technieken waar ik nog niet zo bedreven in ben, zoals bij het maken van verschillende soorten kasten.
Het is geweldig om in je eigen onderhoud te kunnen voorzien. Vandaag bijvoorbeeld kan ik mijn kleding kopen terwijl voorheen mijn ouders dat voor mij deden. Ik denk zelfs dat ik later mijn eigen huis kan maken.’

 

Georganiseerde opleidingsactiviteiten

Periode

Fabricage van een krukje: theorie en praktijk 11 tot 31 augustus 2014
Fabricage van een stoel: theorie en praktijk September 2014
Fabricage van een tafel:
• Ateliertekening, begintekening en offerte van een tafel
• Tekenen en het steken van een pengat voor de poten
• Voorbereiding en zwaluwstaartpen van de dwarsliggers
• Omgording en montage van een tafel
Oktober 2014
Fabricage van een deur met vakken theorie en praktijk November 2014
Fabricage van een gedekte deur met vakken theorie en praktijk December 2014
Fabricage van een eenvoudig bed Januari 2015

Activiteit 1

Aanschaf van gereedschap voor alle geslaagde kandidaten van de opleiding.
Het project zal voor alle geslaagde kandidaten het benodigde beginnersgereedschap aanschaffen voor als zij hun beroep gaan uitoefenen teneinde een normaal leven te leiden (bijvoorbeeld een naaimachine voor de kandidaten aan het naaiatelier, een zaag en schaaf voor die van het timmeratelier, een lasmachine en slijpmachine voor hen die het lasatelier hebben gevolgd).

Realisatie

Na de 6 maanden durende opleiding worden de kandidaten gegroepeerd in een groep afhankelijk van hun vakopleiding en zijn hun associatieve werkzaamheden begonnen tot dat de beginnerskits beschikbaar zijn. De metselkandidaten hebben geluk gehad t.o.v. van de anderen, want zij zijn aangenomen bij de bouw van een huis. De beginnerskits voor de vakken metselen, naaien hebben wij gekregen van de sponsors en het project heeft het transport tot aan Bujumbare en de inklaring voor zijn rekening genomen; de kits zijn nu in onze voorraad en wij wachten op de uitreiking van de beginnerskits aan de kandidaten.

Activiteit 2

Identificatie en onderhandeling met de werkplaatsen in de zone teneinde een eerste indiensttreding te verkrijgen voor de kandidaten.
Het project identificeert mogelijke werkgevers en onderhoudt contact met hen om voor de meest kansrijke kandidaten vast werk te kunnen realiseren als basis voor een stabiel dagelijkse leven. Voor de andere kandidaten gaat het project zich inzetten om activiteiten te vinden die hen aan inkomsten helpt.

Realisatie

In de moeilijke tijd om werk te vinden voor de vakspecialisten, is het ons projectteam niet gelukt om voor alle kandidaten werk te vinden.
De metselaars konden aan de slag bij de bouw van een huis in aanbouw; de kandidaten van het timmer- en lasatelier vonden enkele kleinere opdrachten voor de deuren en ramen van een huis; de kandidaten van het naaiatelier hebben kleine opdrachten ontvangen voor het repareren van kleding, die hen door deze periode van re-integratie hebben geloodst: zo kregen zij gelukkig een gelegenheid om een proeve van hun bekwaamheid te kunnen geven.