Dusabikane loods

Een eigen loods voor de Jeugd van Burundi

Dusabikane heeft een nieuwe stap gezet om de kinderen van Burundi nieuwe kansen te bieden op een hoopvolle toekomst. Bij Mbuye, het werkgebied van de stichting, is een loods gebouwd met vier werkplaatsen. De jongeren die het diploma van hun opleiding hebben gehaald, kunnen daar aan het werk gaan.

De grond voor de loods is vorig jaar aangekocht. Op die grond hebben de cursisten zelf de werkplaats gebouwd waarin zij straks aan het werk kunnen. Wat nu nog moet gebeuren, is het inrichten van die werkplaatsen. Ook dat betekent maandenlang werk voor de geslaagde cursisten. In maart 2018 moet dat volgens de planning klaar zijn. Vanaf dat moment kunnen minstens veertig vakbekwame jongeren aan het werk in de vier werkplaatsen. Er komen een bakkerij, een garage, een internetcafé en een kapsalon in het gebouw. Er is naast de loods nog ruimte voor verdere uitbreidingen in de toekomst.

Seconde Nahayo, voorzitter van de stichting Dusabikane die het project sponsort, is erg blij met de nieuwe ontwikkelingen. Zij vertelt: “Veertig jongeren in ons werkgebied hebben tot nu toe de cursus voor het vakdiploma succesvol afgerond, twintig zijn nog bezig met de opleiding. Maar in de praktijk is het toch moeilijk om voor hen een vaste aanstelling te vinden. En als zij al betaalde opdrachten krijgen, hebben ze geen werkplaats om dat werk te doen. Daarom hebben we besloten zelf deze loods te bouwen.”
De loods heeft een oppervlakte van 216 vierkante meter. De bouw en de grond – samen ca. 43.000 euro – konden gefinancierd worden door Dusabikane, dankzij de bijdragen van sponsors.
Dusabikane hoopt dat de loods zich kan ontwikkelen tot een ontmoetingsplaats voor sociaal/culturele activiteiten in Mbuye. Vooral activiteiten als het internetcafé lenen zich daar goed voor. De jongeren die er werken, kunnen dankzij de contacten met de bevolking hopen op meer opdrachten.

Seconde Nahayo is optimistisch over het nieuwe plan. “De jongeren die het diploma hebben gehaald, werken zo goed”, zegt ze. “Zo kon ik het haast niet geloven toen ik het brood zag dat in de bakkerij wordt gemaakt. Zo mooi, zo heerlijk!”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.