Dusabikane Waterpomp

Schoon water voor de mensen in Mbuye

Nieuw project van Akararo: een buis van 4,7 kilometer en acht watertappunten gaan het leven van duizenden mensen in het agrarisch gebied belangrijk verbeteren.

Wie kan leven zonder water?

Bijna de helft van de bevolking van Burundi heeft geen toegang tot schoon drinkwater. Daardoor lopen ze diarree en andere ziektes op. Vrouwen en meisjes uit boerenfamilies moeten dagelijks gemiddeld twee uur per dag lopen om bij een bron te komen. Moeten die meisjes niet naar school? In plaats van les krijgen ze nu vervuild drinkwater. Veel jonge kinderen gaan daardoor dood.
In de provincie Muramvya, het werkgebied van de stichting Dusabikane, heeft maar 60 procent van de gezondheidscentra en ruim een kwart van de basisscholen in agrarisch gebied de beschikking over een goed werkende drinkwatervoorziening.

Nieuwe watertappunten

Akararo gaat zorgen voor drinkwater om de tientallen dorpen in Muramvya die samen de gemeente Mbuye vormen, een beter leven te bieden.
Aan de voet van de heuvel Kivoga is een bron, die genoeg water levert voor iedereen in het gebied. Akararo laat een buis van 4,7 kilometer lengte aanleggen van die bron naar de loods in Mbuye waar jongeren werken die door Akararo zijn opgeleid. Van daaruit wordt het water gedistribueerd naar acht watertappunten in de regio. Dat betekent dat de inwoners van Mbuye straks nog maar maximaal 500 meter hoeven te lopen om schoon water te kunnen halen. Na de aanleg van de buis zullen rond de bron honderden planten en bomen worden geplant om de bron te beschermen.

Nieuw speerpunt

Het geld voor dit project wordt geleverd door Dusabikane, die hiervoor op zoek is naar sponsors, zowel in Europa als in Burundi. Voor Dusabikane is dit een nieuw speerpunt in de activiteiten. “We hebben nu zestig jongeren opgeleid tot vakmensen”, zegt voorzitter Seconde Nahayo. ‘Een aantal van hen is in loondienst, een aantal anderen heeft een vast inkomen dankzij de werkplaatsen in de loods die we hebben laten bouwen. Voordat we een nieuwe groep jongeren gaan opleiden, willen we eerst de levensomstandigheden van alle mensen in Mbuye verbeteren. Dat kan alleen maar door te zorgen voor schoon water.” Dankzij schoon drinkwater kan de gezondheidszorg worden verbeterd en de armoede beter bestreden.

Voor en door de lokale bewoners

Seconde Nahayo denkt dat dankzij het project van Akararo het aantal ziektes tot wel 60 procent kan worden verminderd en dat er zeker 10 procent minder kinderen zullen sterven. Maar ook de aanleg van de drinkwaterbuis leidt al tot een stijging van de welvaart, want Akararo zal voor de aanleg tijdelijk werk verschaffen aan circa honderd mensen uit de provincie zelf.
“De oude putten in dit gebied zijn grotendeels verdwenen of heel erg vies”, aldus voorzitter Nahayo. “Ze zijn nog aangelegd in de negentiende eeuw door de Belgen, de toenmalige kolonisator. Dit project wordt aangelegd door de mensen uit het gebied zelf. Het wordt dan ook echt hún project.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.