Dusabikane Vrouwenproject

Alles in Mbuye is in gereedheid gebracht voor het vrouwenproject. Nu bidden om regen

Het was een hoopvol bericht dat voorzitter Seconde Nahayo van de stichting Dusabikane ontving, vlak nadat de voorbereidingen voor het vrouwenproject in haar geboortedorp waren afgerond: het heeft geregend.

Regen

Veel hangt af van de regen. Alles hangt af van de regen. De vrouwen in Mbuye bidden dat er veel regen zal vallen in het natte seizoen, dat normaal gesproken duurt van september tot februari. Door de klimaatverandering duurde de droogteperiode dit jaar lang. In september viel geen regen. Pas begin oktober kreeg Seconde een bericht dat het nu eindelijk zo ver was. “We hopen dat het een goed begin is”, zegt ze.
Het project is van groot belang voor zowel de ontwikkeling van de regio rond Mbuye als voor de vrouwen die hier wonen. Het kan 250 vrouwen een zinvolle taak in hun leven geven en uitzicht op een betere toekomst.

Het vrouwenproject

Om dat te bereiken, heeft de vereniging zonder winstoogmerk Akararo (die wordt gesponsord door Dusabikane) negen stukken landbouwgrond met een gemiddelde oppervlakte van 407 vierkante meter verworven. De grond wordt ter beschikking gesteld aan groepen van 25 à 30 vrouwen. Zij krijgen ook gereedschap om de grond te bewerken.
De vrouwen, krijgen op deze manier een kans om samen te werken en op deze manier in hun levensonderhoud te voorzien. Over twee jaar moeten zij kunnen functioneren als coöperatie, zodat zij onder meer microkredieten kunnen aanvragen. De vrouwen worden niet alleen getraind in de landbouw – de meesten van hen hebben daar al ruime ervaring in – maar ook in techniek en sociale en economische organisatie. “Een van de beste manieren om toegang te krijgen tot inkomsten en de doelgroep uit hun extreme armoede te halen”, aldus het projectvoorstel.

Het is een project van lange adem, maar het is goed voorbereid. De vrouwen gaan één à twee dagen per week werken op de grond van de coöperatie. In geval van ziekte vallen hun mannen voor hen in. Dat is al opmerkelijk: het meeste werk op het boerenland in Burundi wordt door vrouwen gedaan.

Huishouden

Vrouwen zijn in Burundi degenen om wie het huishouden draait. Zij zijn verplicht de volledige scholing van hun kinderen op zich te nemen. Daarnaast doen zij vaak landbouwwerk om wat geld te verdienen. Door al deze zaken is de druk op de vrouw in het huishouden gigantisch groot.

Hoopvol staat in het projectvoorstel dan ook, dat de vrouwen dankzij het project beter in staat zullen zijn om met hun man te onderhandelen en grotere beslissingen in het huishouden te mogen nemen.

Het zal zeker lukken. Als de regen maar doorzet.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.