De aardappels zijn binnen, de blijdschap groot

De regen kwam. De regen waar de inwoners van Mbuye zo voor hadden gebeden. De regen waar de vrouwen die waren begonnen aan het landbouwproject in het dorp zo op hadden gehoopt.

Regenseizoen

De droogte had lang geduurd; te lang bijna. Het regenseizoen begint in Burundi in september, nu was er die maand geen druppel gevallen. Pas in oktober kwam eindelijk de regen. Veel regen, eigenlijk te veel. Maar de inspanningen van de vrouwen werden beloond. 630 kilo aardappels hadden ze gepoot, de opbrengst afgelopen maand was meer dan zevenvoudig: 4712 kilo, om precies te zijn. Bij minder overvloedige regenval had de opbrengst nog beter kunnen zijn.
“Ik ben zo tevreden”, zegt voorzitter Seconde Nahayo van de stichting Dusabikane, de sponsor van het project in haar geboortedorp. “Toen er werd geoogst, stonden de dorpsbewoners in de rij om aardappels te kopen.”

Verkoop van de aardappels

Aardappels behoren tot het normale voedselpatroon in Burundi. De vrouwen van de corporaties hebben dan ook een klein deel van de oogst voor eigen consumptie mee naar huis genomen. Een ander deel wordt natuurlijk bewaard als pootgoed, voor de volgende oogst. Maar het belangrijkste is de verkoop, want het is de bedoeling dat de 250 vrouwen uit Mbuye hun corporatie draaiend en winstgevend kunnen maken, zodat ze een microkrediet kunnen aanvragen. Uiteindelijk kunnen ze dan beter in hun levensonderhoud voorzien en zo aan hun eigen toekomst en die van hun kinderen werken.

Ondersteuning landbouw-initiatief

Acht van de negen corporaties die meedoen aan het landbouwproject hebben de aardappeloogst inmiddels achter de rug; de negende vrouwengroep gaat maïs zaaien. Maïs wordt in Burundi, evenals soja, vooral voor kindervoeding gebruikt. En na de aardappeloogst zullen bruine bonen verbouwd worden. Andere producten zoals soja staan voor later op de planning.
De 250 vrouwen worden bij het verbouwen van de grond geholpen door een lokale adviseur, die wordt betaald door Dusabikane. Uitgangspunt van de stichting is dat het landbouw-initiatief voor de vrouwen twee jaar wordt ondersteund. Daarna moet het zichzelf kunnen bedruipen.
Seconde Nahayo twijfelt er niet aan dat dat zal lukken. De eerste oogst biedt goede perspectieven. “Ik ben er echt blij mee”, herhaalt ze nog maar eens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.