Zonnepanelenproject Dusabikane voortvarend van start

Opnieuw goed nieuws van Dusabikane. Er zit schot in het project-zonnepanelen. De opleiding van 40 werkloze Burundese jongeren tot monteur en installateur van zonnepanelen is in volle gang. Daarnaast krijgen tien jongeren — vijf vrouwen, vijf mannen — een voortgezette opleiding om leiding te geven aan de monteurs en hen verder te trainen. Het project heeft een belangrijke impuls gekregen dankzij de adviezen en steun van senior-expert Wim Bredewold, die jarenlang ervaring heeft opgedaan met soortgelijke projecten in buurland Tanzania.

Verrassend hoog niveau bij leerlingen zonnepanelenproject

Bredewold heeft 10 jaar als vrijwilliger onderwijs-projecten gecoordineerd voor PUM, een organisatie die ondernemers in ontwikkelingslanden advies geeft over de duurzame ontwikkeling van hun bedrijf. Dankzij financiën die Dusabikane heeft verworven, zijn in Burundi tal van kleinschalige projecten opgezet — deze website staat vol met goed nieuws over opleidingen, waterputten en landbouwcorporaties voor vrouwen. Maar voor het fabriceren en in gebruik stellen van zonnepanelen is een technische kennis noodzakelijk waarover Dusabikane en haar partnerorganisatie, Akararo, niet beschikte. De voorzitter van Akararo met  twee leerlingen zijn naar Tanzania gegaan om zich in te werken en ervaring op te doen.

Het gaat er niet alleen om de cursisten, in leeftijd variërend van achttien tot dertig jaar, een baan te bezorgen. Het is net zo belangrijk om duurzame energie te leveren die voldoet aan de doelstellingen van de Burundese regering. Bovendien zal het praktijklokaal in het dorp Mbuye worden ingericht voor de opleiding.

Energie is een belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van een land.  In Burundi worden voornamelijk traditionele energiebronnen gebruikt, zoals hout, houtskool, petroleum en biomassa. Bijna de hele Burundese bevolking, zowel in de stad als op het platteland, gebruikt hout en houtskool als energiebron. Dit met name voor het verwarmen en koken van voedsel. De houtkap die hiervoor noodzakelijk is, leidt tot toenemende ontbossing, die wordt geschat op 2 procent per jaar.

In haar rapport over het zonnepanelenproject schrijft voorzitter Seconde Nahayo van Dusabikane dat het elektriciteitsverbruik in Burundi minder dan 30 KWh  per inwoner per jaar bedraagt, ver onder het Afrikaans gemiddelde van 150 KWh / inwoner / jaar. De toegang tot het elektriciteitsnetwerk voor huishoudens in Burundi is minder dan 5 procent.

De terugkomst van Burundese vluchtelingen uit Tanzania leidt tot een groei van het gebruik van zonne-energie. Vanwege deze groei zal het gebruik van zonne-energie in Burundi de komende jaren toenemen, bij zowel bedrijven als huishoudens. Hierdoor zal ook de behoefte aan geschoold personeel de komende jaren sterk toenemen, aldus Seconde Nahayo. 

Nahayo heeft bij haar recente bezoek aan Burundi kennis gemaakt met de cursisten. “Ik was zeer verrast door het niveau van de leerlingen”, vertelt ze. “Het was verbazingwekkend.” Ze heeft dan ook hoge verwachtingen over het welslagen van het project.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.