Elektriciteit nu haalbaar in heel Mbuye

Het is zo ver: goedkope, duurzame energie is nu binnen handbereik voor grote delen van de bevolking van Mbuye. In het gemeentehuis heeft zich een groep van liefst veertig gediplomeerde monteurs gepresenteerd, die een corporatie hebben gevormd onder de naam ‘Agence Polytechnique de Mbuye’. De corporatie kwam meteen met een prachtig aanbod, waarvoor veel belangstelling lijkt te bestaan. Bezitters van zonnepanelen kunnen hun installatie gratis laten controleren. Ze krijgen dan inzicht in de status van hun installatie, plus een advies om eventueel onderdelen of de hele installatie te vervangen. Bovendien kunnen ze een onderhoudscontract afsluiten.

Maar het belangrijkste is de werving van nieuwe klanten, die nu nog geen zonnepanelen hebben. Dat is niet alleen in het belang van de corporatie, maar vooral van de plaatselijke bevolking.

Elektriciteit is een schaars goed in Burundi. In Mbuye beschikken naast gemeentehuis, kerken en het medisch centrum alleen de rijkere inwoners zoals ambtenaren erover. Het betekent onder meer dat, zeker in de rurale gebieden, de kinderen na het invallen van het donker geen huiswerk meer kunnen maken. En in Burundi is het overal na zes uur donker; het hele jaar door.

Het project-zonnepanelen is opgezet door de stichting Akararo, de partner van Dusabikane, met hulp van senior-expert Wim Bredewold, die in buurland Tanzania ervaring heeft opgedaan. Veertig jonge mensen (voornamelijk mannen, die niet bevreesd zijn het dak op te gaan) zijn opgeleid tot monteur. Tien van hen krijgen een vervolgopleiding tot instructeur, om zelf nieuwe monteurs te kunnen opleiden.

Voorzitter Seconde Nahayo heeft tijdens haar recente bezoek aan haar geboortestreek met vreugde geconstateerd dat het enthousiasme onder de monteurs groot is. “Ik werd er heel blij van”, vertelt zij. “Ik heb goede verwachtingen dat het project een succes wordt. Het is geweldig dat elektriciteit nu haalbaar wordt voor veel inwoners van Mbuye. De zonnepanelen die worden aangeboden zijn van Chinese makelij, van goede kwaliteit en niet duur.”   

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.