Vrouwen van Mbuye gaan in zaken

Bier, biggen, kalveren en maïs — alles voor een betere toekomst

Een groep van liefst 187 vrouwen uit Mbuye staat klaar om komend jaar een belangrijk agrarisch project op te starten. Ze gaan zich bezighouden met de productie van bier uit bananen, het opzetten van een fokprogramma voor biggen en runderkalveren, het vervaardigen van volkoren maïsmeel (voor de bereiding van pap) en ze gaan een winkel opzetten om die producten te verkopen. Van dit nieuwste vrouwenprogramma van Dusabikane en Akararo zullen vele honderden mensen in Mbuye profiteren. Niet alleen de 187 vrouwen die er direct bij zijn betrokken, maar ook hun gezinnen. In totaal zijn dat ruim 1300 mensen.

Projecten voor vrouwen in Mbuye hebben eerder tot groot succes geleid. Zo werden zij betrokken bij het opnieuw in gebruik nemen van oude waterputten uit het koloniale tijdperk, en richtten zij landbouwcorporaties op die aardappelen, maïs en tarwe van uitstekende kwaliteit op de markt brengen.

Het project is van grote betekenis voor de betrokken vrouwen. Als het project slaagt — en voorzitter Seconde Nahayo is daar zeer optimistisch over, gezien haar eerdere samenwerking met de ‘dappere vrouwen’ uit haar geboortestreek — zijn de gezinnen van de deelnemende vrouwen ervan verzekerd dat ze voortaan minstens één maaltijd per dag krijgen. Omdat ze werk en inkomen hebben, zal hun sociale status in de plaatselijke gemeenschap verbeteren, ze kunnen een goede ziektekostenverzekering voor hun gezin afsluiten en hun kinderen naar school sturen.

Ook dit project gaat een groot beroep doen op de zelfredzaamheid van de jonge vrouwen in Mbuye. Zo krijgen ze een opleiding in ondernemerschap, waardoor ze vaardigheid opdoen bij het opzetten van de verschillende activiteiten, en is het de bedoeling dat zij zelf corporaties oprichten om de continuïteit van hun werk te waarborgen.

De installatie voor het malen van maïs is inmiddels aangeschaft. Het wachten is op enkele onderdelen om deze operationeel te kunnen maken. Seconde Nahayo hoopt dat dit in april zo ver is. De unit om bananen te verwerken tot bier — een geliefd lokaal product — is ook al aangeschaft.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.