Dusabikane Activiteit en Realisatie

Metselaar

Zestien en zeventien jaar zijn ze, twee van de jonge mensen die de cursus voor metselaar van Dusabikane hebben gevolgd. Zij hadden niet alleen het geluk dat ze voor de opleiding in aanmerking kwamen, maar ze konden ook gelijk aan de slag.

Het verhaal van Innocent en Dieudonné Denis

‘De opleiding die we mochten volgen, was uitstekend. We konden heel veel kennis en praktijkervaring opdoen. We hadden direct een stageplaats, want we werden aangenomen bij het realiseren van een aanbouw bij twee huizen. Met het geld dat we daarmee verdienden, konden we meedoen aan de activiteiten van de coöperatie, zoals sparen voor als we ziek zijn en kredietverstrekking als we geld nodig hebben voor gereedschap.

We zijn blij met het respect en de kans die we krijgen. En met het geld natuurlijk: we hebben kleding van ons eigen geld kunnen kopen. Sommige dingen zijn wel moeilijk. Zo vragen de metselaars ons om een bijdrage voor de ceremonie die nodig is als wij lid willen worden van de vereniging van metselaars. Wij willen wel graag lid worden, het is goed om je te organiseren, het geeft je meer zekerheid in je vak.

Wij zijn de mensen dankbaar die ervoor gezorgd hebben dat we deze baan hebben gekregen. Wij bidden God dat hij hen zal beschermen en hen nog meer zal laten geven.’

 

Georganiseerde opleidingsactiviteiten

Periode

Bouw van een bakstenen muur
• Theorie en praktijk (verband met streksteen)
• Theorie en praktijk (Frans verband)
11 tot 31 augustus 2014
Bouw van een bakstenen muur
• Theorie en praktijk (gekruisd verband)
• Theorie en praktijk (gemixt verband)
September 2014
Bouw van een steunpilaar
Bouw van een muur van 30 cm
Muur met een opening
Oefening met een kamertje
Oktober 2014
Vestiging
• Leren tekenen van een bouwtekening
• Het lezen van een bouwtekening
• Afmetingen binnen- en buitenmuren van bouwplan
• Oefening vestigen van een 3-slaapkamer woning
November 2014
Vestiging (vervolg)
Oefening vestiting van een 4-slaapkamer woning met gang
Fundering met bloksteen:
• Theorie
December 2014
Fundering
• Bouw van een muur met bloksteen en pilaar
met stenen van 30 cm
• Bouw van een muur met bloksteen en pilaar
met stenen van 40 cm
• Bouw van een L-muur
• Fundering met bloksteen:
• Theorie en praktijk
Januari 2015

Activiteit 1

Aanschaf van gereedschap voor alle geslaagde kandidaten van de opleiding.
Het project zal voor alle geslaagde kandidaten het benodigde beginnersgereedschap aanschaffen voor als zij hun beroep gaan uitoefenen teneinde een normaal leven te leiden (bijvoorbeeld een naaimachine voor de kandidaten aan het naaiatelier, een zaag en schaaf voor die van het timmeratelier, een lasmachine en slijpmachine voor hen die het lasatelier hebben gevolgd).

Realisatie

Na de 6 maanden durende opleiding worden de kandidaten gegroepeerd in een groep afhankelijk van hun vakopleiding en zijn hun associatieve werkzaamheden begonnen tot dat de beginnerskits beschikbaar zijn. De metselkandidaten hebben geluk gehad t.o.v. van de anderen, want zij zijn aangenomen bij de bouw van een huis. De beginnerskits voor de vakken metselen, naaien hebben wij gekregen van de sponsors en het project heeft het transport tot aan Bujumbare en de inklaring voor zijn rekening genomen; de kits zijn nu in onze voorraad en wij wachten op de uitreiking van de beginnerskits aan de kandidaten.

Activiteit 2

Identificatie en onderhandeling met de werkplaatsen in de zone teneinde een eerste indiensttreding te verkrijgen voor de kandidaten.
Het project identificeert mogelijke werkgevers en onderhoudt contact met hen om voor de meest kansrijke kandidaten vast werk te kunnen realiseren als basis voor een stabiel dagelijkse leven. Voor de andere kandidaten gaat het project zich inzetten om activiteiten te vinden die hen aan inkomsten helpt.

Realisatie

In de moeilijke tijd om werk te vinden voor de vakspecialisten, is het ons projectteam niet gelukt om voor alle kandidaten werk te vinden.
De metselaars konden aan de slag bij de bouw van een huis in aanbouw; de kandidaten van het timmer- en lasatelier vonden enkele kleinere opdrachten voor de deuren en ramen van een huis; de kandidaten van het naaiatelier hebben kleine opdrachten ontvangen voor het repareren van kleding, die hen door deze periode van re-integratie hebben geloodst: zo kregen zij gelukkig een gelegenheid om een proeve van hun bekwaamheid te kunnen geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.