Dusabikane metaalbewerkers

Metaalbewerker

Georganiseerde opleidingsactiviteiten

Periode

Autogeen lassen 11 tot 31 augustus 2014
Elektrisch booglassen
• principes
September 2014
Fabricage van een beglaasde deur
• Tekenen
• Voorsnijden: van kader, lijsten en profielen en glasbeveiliging
• Montage
Oktober 2014
Fabricage van een raam met 6 glazen
De lasmachines: hun rol
November 2014
De gebruikte electroden bij booglassen
• Afmetingen
• Keuzes
Fabricage van een raam met glazen
December 2014
Fabricage van een beglaasde deur :
• Tekenen
• Voorsnijden: van kader lijsten en profielen en glasbeveiliging
• Montage
Januari 2015

Activiteit 1

Aanschaf van gereedschap voor alle geslaagde kandidaten van de opleiding.
Het project zal voor alle geslaagde kandidaten het benodigde beginnersgereedschap aanschaffen voor als zij hun beroep gaan uitoefenen teneinde een normaal leven te leiden (bijvoorbeeld een naaimachine voor de kandidaten aan het naaiatelier, een zaag en schaaf voor die van het timmeratelier, een lasmachine en slijpmachine voor hen die het lasatelier hebben gevolgd).

Realisatie

Na de 6 maanden durende opleiding worden de kandidaten gegroepeerd in een groep afhankelijk van hun vakopleiding en zijn hun associatieve werkzaamheden begonnen tot dat de beginnerskits beschikbaar zijn. De metselkandidaten hebben geluk gehad t.o.v. van de anderen, want zij zijn aangenomen bij de bouw van een huis. De beginnerskits voor de vakken metselen, naaien hebben wij gekregen van de sponsors en het project heeft het transport tot aan Bujumbare en de inklaring voor zijn rekening genomen; de kits zijn nu in onze voorraad en wij wachten op de uitreiking van de beginnerskits aan de kandidaten.

Activiteit 2

Identificatie en onderhandeling met de werkplaatsen in de zone teneinde een eerste indiensttreding te verkrijgen voor de kandidaten.
Het project identificeert mogelijke werkgevers en onderhoudt contact met hen om voor de meest kansrijke kandidaten vast werk te kunnen realiseren als basis voor een stabiel dagelijkse leven. Voor de andere kandidaten gaat het project zich inzetten om activiteiten te vinden die hen aan inkomsten helpt.

Realisatie

In de moeilijke tijd om werk te vinden voor de vakspecialisten, is het ons projectteam niet gelukt om voor alle kandidaten werk te vinden.
De metselaars konden aan de slag bij de bouw van een huis in aanbouw; de kandidaten van het timmer- en lasatelier vonden enkele kleinere opdrachten voor de deuren en ramen van een huis; de kandidaten van het naaiatelier hebben kleine opdrachten ontvangen voor het repareren van kleding, die hen door deze periode van re-integratie hebben geloodst: zo kregen zij gelukkig een gelegenheid om een proeve van hun bekwaamheid te kunnen geven.